poniedziałek, 24 grudnia 2012

Waniliowy zagajnik ♡ ...i Święta ♡

W szale przedświątecznych przygotowań wpadam tu dziś tylko po to, żeby podzielić się z Wami  przepisem na wyjątkową (ale i wyjątkowo prostą) babkę Bożonarodzeniową! :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Świątecznie" 

Babkę tą robiłam już dwukrotnie, ale w związku z brakiem odpowiedniej formy, była to bardziej babka Wielkanocna niż Bożonarodzeniowa ;) choć oczywiście przeze mnie serwowana w Boże Narodzenie... 
W tym roku jest inaczej!!!! :) 
Pewna dobra duszyczka przysłała mi ze Stanów jeszcze na początku tego roku formę, w której tą babkę się piecze...Holiday Fir, bo tak się ona nazywa :) dzięki temu pierwszy raz wykonałam prawdziwy Waniliowy Zagajnik!!! :) którym się chwalę i jednocześnie dzielę z Wami!!! :)





Składniki:
  • 225 g miękkiego masła i jeszcze trochę do natłuszczenia formy (możesz też użyć oleju bez smaku)
  • 300 g miałkiego cukru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml (250 g) chudego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i od razu wstaw do środka blachę do pieczenia. Natłuść masłem lub olejem zwykłą formę do babek albo foremkę w kształcie zagajnika jodłowego (o pojemności 2,5 litra), nadzwyczaj pieczołowicie (ja używam do tego nasączonego tłuszczem kuchennego ręcznika papierowego)
  2. Włóż wszystkie składniki oprócz cukru pudru do malaksera i zmiksuj je albo wymieszaj ręcznie (lub za pomocą miksera) w następującej kolejności: * utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta, * dodawaj po jednym jajku, ucierając każde z łyżką mąki, * wmieszaj resztę mąki i dodaj jogurt, sodę oczyszczoną oraz ekstrakt waniliowy,
  3. Wlej mieszanin, wygarniając resztki łyżką, do natłuszczonej formy i wyrównaj powierzchnię
  4. Postaw formę w piekarniku na nagrzanej blasze i piecz ciasto 45-60 minut, aż dobrze wyrośnie i się zezłoci. Po 45 minutach wbij szpikulec w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu jest czysty, ciasto jest upieczone. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut.
  5. Delikatnie podważ palcami brzegi ciasta, luzując je w formie, po czym wyjmij, licząc na to, że się uda.
  6. Gdy ostygnie, oprósz je cukrem pudrem przez małe sitko, żeby ciasto udekorować - pomyśl o świeżym śniegu na alpejskich szczytach. 
 Smacznego !!!




Wesołych Świąt Merry Christmas  
  Buon Natale   Joyeux Noël ¡Feliz Navidad



12 komentarzy:

  1. dziekuje za zyczonka i tobie wszystkiego najlepszego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wesolych i spokjnych Swiat!!! Babka wyglada czadowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mam nadzieję, że Święta były piękne i rodzinne!?:)

      Usuń
  3. Wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ! Oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej !

    Pozdrawiam ciepło,
    Mika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mika, dziękuję!:) Tobie również wspaniałego Sylwestra i spełnienia marzeń w 2013 roku!!! :)

      Usuń
  4. Kajuś, nie mogę się napatrzeć na to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. kochanie :) zdolna jesteś jak mało kto :) piękne cacko :) i to do zjedzenia............mniam, mniam
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. echhhh dziękuję!! lejesz miód na me serce ;) ..z ciastem to zasługa foremki;)
      mhuaaa :*

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia są na Twoim blogu, nadziwić się nie mogę:) A ten konik na biegunach z postu poniżej - CUDO:)

    Dziękuję za miłe przywitanie na stronie Małopolanek:) Bardzo się cieszę, że dołączyłam do Was:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! :):):) i Witam raz jeszcze, tutaj! ;)

      Usuń

Dziękuję ♥