W szale przedświątecznych przygotowań wpadam tu dziś tylko po to, żeby podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową (ale i wyjątkowo prostą) babkę Bożonarodzeniową! :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Świątecznie"
Babkę tą robiłam już dwukrotnie, ale w związku z brakiem odpowiedniej formy, była to bardziej babka Wielkanocna niż Bożonarodzeniowa ;) choć oczywiście przeze mnie serwowana w Boże Narodzenie...
W tym roku jest inaczej!!!! :)
Pewna dobra duszyczka przysłała mi ze Stanów jeszcze na początku tego roku formę, w której tą babkę się piecze...Holiday Fir, bo tak się ona nazywa :) dzięki temu pierwszy raz wykonałam prawdziwy Waniliowy Zagajnik!!! :) którym się chwalę i jednocześnie dzielę z Wami!!! :)
- 225 g miękkiego masła i jeszcze trochę do natłuszczenia formy (możesz też użyć oleju bez smaku)
- 300 g miałkiego cukru
- 6 jajek
- 350 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml (250 g) chudego jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i od razu wstaw do środka blachę do pieczenia. Natłuść masłem lub olejem zwykłą formę do babek albo foremkę w kształcie zagajnika jodłowego (o pojemności 2,5 litra), nadzwyczaj pieczołowicie (ja używam do tego nasączonego tłuszczem kuchennego ręcznika papierowego)
- Włóż wszystkie składniki oprócz cukru pudru do malaksera i zmiksuj je albo wymieszaj ręcznie (lub za pomocą miksera) w następującej kolejności: * utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta, * dodawaj po jednym jajku, ucierając każde z łyżką mąki, * wmieszaj resztę mąki i dodaj jogurt, sodę oczyszczoną oraz ekstrakt waniliowy,
- Wlej mieszanin, wygarniając resztki łyżką, do natłuszczonej formy i wyrównaj powierzchnię
- Postaw formę w piekarniku na nagrzanej blasze i piecz ciasto 45-60 minut, aż dobrze wyrośnie i się zezłoci. Po 45 minutach wbij szpikulec w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu jest czysty, ciasto jest upieczone. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut.
- Delikatnie podważ palcami brzegi ciasta, luzując je w formie, po czym wyjmij, licząc na to, że się uda.
- Gdy ostygnie, oprósz je cukrem pudrem przez małe sitko, żeby ciasto udekorować - pomyśl o świeżym śniegu na alpejskich szczytach.
♡ Wesołych Świąt ♡ Merry Christmas ♡
♡ Buon Natale ♡ Joyeux Noël ♡ ¡Feliz Navidad ♡
dziekuje za zyczonka i tobie wszystkiego najlepszego
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWesolych i spokjnych Swiat!!! Babka wyglada czadowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Mam nadzieję, że Święta były piękne i rodzinne!?:)
UsuńWesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ! Oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Mika
Mika, dziękuję!:) Tobie również wspaniałego Sylwestra i spełnienia marzeń w 2013 roku!!! :)
UsuńKajuś, nie mogę się napatrzeć na to cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*:*:*
Usuńkochanie :) zdolna jesteś jak mało kto :) piękne cacko :) i to do zjedzenia............mniam, mniam
OdpowiedzUsuńbuziaki
echhhh dziękuję!! lejesz miód na me serce ;) ..z ciastem to zasługa foremki;)
Usuńmhuaaa :*
Piękne zdjęcia są na Twoim blogu, nadziwić się nie mogę:) A ten konik na biegunach z postu poniżej - CUDO:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe przywitanie na stronie Małopolanek:) Bardzo się cieszę, że dołączyłam do Was:)
Bardzo dziękuję! :):):) i Witam raz jeszcze, tutaj! ;)
Usuń